стресът в 7. клас, сдружение "Знам и мога", 7 клас, седми клас, съвето за 7 клас, съвети за 7. клас, съвето за седмокласници, съвети за седми клас, съвети за родители на седмокласници, проблеми в седми клас, курсове за седми клас, курсове за 7. клас, седмокласници, БЕЛ и математика за 7 клас, национално външно оценяване, изпити след седми клас, изпити след 7. клас, съвети за родители, как да помогна на детето в седми клас, как да помогна на седмокласника, родители на семокласници, НВО, изпити след седми клас, кандидатстване след 7 клас, пробни изпити след 7 клас

Стресът в 7. клас: как да помогнем на седмокласника да се справи? 7 практически съвета за родители на седмокласници

Публикувано на Публикувано в Uncategorized

Стресът в 7. клас: как да помогнем на седмокласника да се справи? 7 практически съвета за родители на самокласници

Новата учебна година е от много голямо значение за учениците в 7. клас. Вече е време те да започнат своята подготовка за изпитите за национално външно оценяване и да вземат важното решение в каква гимназия искат да учат след седми клас. Подготовката за конкурсните изпити след 7. клас, подреждането на желаните училища, в които седмокласникът иска да влезе и всички предизвикателства по пътя към мечтаното училище, могат да предизвикат стрес, напрежение и объркване както в учениците, така и в техните родители. За изпитите след 7. клас няма поправка, което предизвиква допълнително напрежение в седмокласниците. Ние от сдружение „Знам и мога“ имаме дългогодишен опит в работата с родители и деца в този сложен процес и искаме да помогнем както на седмокласниците, така и на техните родители да преминат гладко и спокойно през всички етапи на кандидатстването след 7. клас. Затова в серия от разговори ще споделим с Вас полезен опит и практически съвети, свързани с кандидатстването, справянето със стреса, избора на училище, подготовка и други важни процеси, свързани със седми клас. В днешното интервю ще говорим с Румяна Шаламанова (или Руми- както я наричаме)- председател на сдружението и преподавател с дългогодишен опит в сферата на формалното и неформалното образование, психологическа и емоционална подкрепа за подрастващи и ученици. Днес разговорът ни с Руми ще бъде свързан с това как да помогнем на своя седмокласник да се справи със стреса и да премине плавно през процеса на кандидатстване след 7. клас.

 

стресът в 7. клас, Румяна Шаламанова, председател на сдружение "Знам и мога", 7 клас, седми клас, съвето за 7 клас, съвети за 7. клас, съвето за седмокласници, съвети за седми клас, съвети за родители на седмокласници, проблеми в седми клас, курсове за седми клас, курсове за 7. клас, седмокласници, БЕЛ и математика за 7 клас, национално външно оценяване, изпити след седми клас, изпити след 7. клас
стресът в 7. клас, Румяна Шаламанова, председател на сдружение “Знам и мога”, 7 клас, седми клас, съвето за 7 клас, съвети за 7. клас, съвето за седмокласници, съвети за седми клас, съвети за родители на седмокласници, проблеми в седми клас, курсове за седми клас, курсове за 7. клас, седмокласници, БЕЛ и математика за 7 клас, национално външно оценяване, изпити след седми клас, изпити след 7. клас
Здравей, Руми, както знаем, стресът в 7. клас е нещо неизбежно. Затова днес фокусът на нашия разговор ще бъде свързан с това как да помогнем на своя седмокласник да се справи със стреса, свързан с подготовката за изпитите след седми клас и кандидатстването. Ти имаш много голям опит с ученици и родители. Затова знаеш, че завършващите седми клас ученици са подложени на множество изпитания. Може ли да се каже, че българската образователна система е устроена така, че именно периодът в седми клас, е много ключов за последяващото развитие на децата?

Да, за съжаление стресът в 7. клас е неизбежен. Аз повече от 30 години работя в сферата на образованието. Така че съм свидетел на десетки промени в образователната система и поне засега тези промени не са довели до нещо, което да намали стреса от кандидатстване. А това би трябвало да е приоритет, защото психическото и емоционалното здраве е много важно и може би дори по-важно дори от успеваемостта на изпитите след 7. клас. Психическото здраве в тази възраст е много крехко, а децата са подложени на постоянен стрес, свързан както с кандидатстването, така и с подготовката за изпитите.

 

Винаги ми е било необяснимо защо само за тези изпити децата нямат никакъв втори шанс, което създава допълнително напрежение. И на матура, и на кандидатстудентски изпити може учениците да се явят втори път, а на изпитите след 7. клас- само един-единствен път. Понякога стресът в 7. клас може да се предизвика от други деца, от родители, от учители. Нека сега да кажем на всички родители какво да казват на децата, за да не ги стресират допълнителни и да ги подкрепят.

 

Не мога да кажа, че подкрепата е еднократен акт. „Не се притеснявай“ еднократно казано не върши работа. Емоционалната подкрепа за деца в 7. клас е един доста по-дълъг процес. Родителите трябва да имат предвид, че тази подкрепа трябва да започне от рано. Препоръчвам в 6. клас, както и в началото на учебната година в 7. клас, родителите да избягват изрази като „Не дей да учиш, то догодина (по-късно тази година) ще видиш като дойдат изпитите“ и всички тези подмятания, дори донякъде и на шега, се трупат в детската глава, дори и подсъзнателно.

 

Тоест не трябва да използваме изпитите след 7. клас като заплаха?

Абсолютно не. Това създава напрежение и предварително „настройва“ децата негативно към процеса на учене и изпитите.

 

А как да помогнем на седмокласниците да се справят със стреса, свързан с подготовката за изпитите (курсове, уроци и т.н.)? И кога е най-добре да започнем да говорим с детето за този процес?

Препоръчам комуникацията и подготовката да започне още от завършването на 6. клас (най-късно в началото на 7. клас). В тази връзка бих посъветвала родителите- ако видите, че детето има затруднения по български език и литература (БЕЛ) или математика, или по двата предмета, по-добре е подготовката за изпитите и разговорите да започнат в 6. клас. Така процесът на учене, психологическа и емоционална подготовка се случват по-елегантно, по-постепенно, а не изведнъж. Това сваля и напрежението, защото вече детето има изградени навици за посещение на допълнителни уроци, чувства се по-спокойно, може да задава въпроси, а не се хвърля изведнъж във въпросния 7. клас. Като се каже „Ужас, той/тя догодина ще бъде 7. клас. Какво ще правим?“. Чудесно, че ще бъде седми клас, това не бива да бъде повод за излишно напрежение.

 

Да, в много случаи родители и ученици определят ситуацията в 7. клас като „голяма драма“.

Да, наистина понякога е доста драматично. Но нека детето не се травматизира още от началото на учебната година. Това е просто поредната учебна година в живота на детето. Да, финалът на тази учебна година е много важен, но този резултат, този финал зависи до голяма степен и от психическото здраве на детето.

 

Как родителят може да комуникира с детето във връзка с кандидатстването след 7. клас?

Родителят може да помогне много на своето дете чрез редовна комуникация. Стресът в 7. клас може да се провокира много лесно, дори и от реплики, казани на шега. Препоръчвам да няма наказания за това, че например има някакви неуспехи. Важно е да се говори много. Трябва да се питат децата „Имаш ли затруднения?“, „В какво точно изпитваш затруднения?“, „Какво правихте в училище/ по време на курсовете?“, „Как се справяш?“, „Как са другите?“. Важно е всички тези съвсем ежедневни и нормални въпроси да бъдат задавани. А самите родители  да не са със съзнанието „Той/тя ходи на уроци или курсове“ и с това да приключват тяхната отговорност и тяхното участие в този процес. Детето може и да не показва, но то също е под стрес.

 

Детето понякога не знае как да покаже, че е под стрес и се притеснява. И освен това често се страхува да разочарова родителите си. Децата често крият своите негативни чувства и емоции. Как да подходим към тях?

Да, така е. Стресът в 7. клас понякога е много труден за изразяване от децата. Мисля, че възрастните трябва да помагаме на децата да изразят реално как се чувстват и така могат да се хванат навреме стресови състояния, напрежения, проблеми в самочувствието и други проблеми на детето. Много важно е да изслушаме какво има да ни каже детето и какво иска да ни попита, без да бързаме да го съдим и наказваме. Ако то се чувства спокойно в наше присъствие, неговите проблеми и безпокойства могат да бъдат хванати навреме.

 

стресът в 7. клас, сдружение "Знам и мога", 7 клас, седми клас, съвето за 7 клас, съвети за 7. клас, съвето за седмокласници, съвети за седми клас, съвети за родители на седмокласници, проблеми в седми клас, курсове за седми клас, курсове за 7. клас, седмокласници, БЕЛ и математика за 7 клас, национално външно оценяване, изпити след седми клас, изпити след 7. клас, съвети за родители, как да помогна на детето в седми клас, как да помогна на седмокласника, родители на семокласници, НВО, изпити след седми клас, кандидатстване след 7 клас
стресът в 7. клас, сдружение “Знам и мога”, 7 клас, седми клас, съвето за 7 клас, съвети за 7. клас, съвето за седмокласници, съвети за седми клас, съвети за родители на седмокласници, проблеми в седми клас, курсове за седми клас, курсове за 7. клас, седмокласници, БЕЛ и математика за 7 клас, национално външно оценяване, изпити след седми клас, изпити след 7. клас, съвети за родители, как да помогна на детето в седми клас, как да помогна на седмокласника, родители на семокласници, НВО, изпити след седми клас, кандидатстване след 7 клас
Сега ще се върнем на темата за претоварването, свързано с формата на изпитите. Понякога децата се чувстват стресирани, защото не знаят какво да очакват на изпитите. Помагат ли пробните изпити за сваляне на стреса и напрежението?

Да, определено помагът. Стресът в 7. клас, свързан с провеждането на изпитите за национално външно оценяване, може да бъде преодолян, ако детето се запознае с начина на тяхното провеждане и да знае какво се изисква от него и какво да очаква. Ние правим пробни изпити от доста години в присъствена форма. Пробни изпити в онлайн формат не вършат никаква работа според мен. Пробните изпити имат смисъл дотолкова, доколкото намаляват напрежението, защото носят на децата уменията да се справят с формата на изпита.

 

По какъв начин пробните изпити помагат за свалянето на напрежението при седмокласниците?

Първо, детето се поставя поне при нас, в една абсолютно реална среда на изпит. Ние му организираме от влизането, както те ще влизат в училище, проверка на документи. После му показваме кое място да заеме, с каква химикалка ще пише (черна). Обясняваме му какви предмети могат да бъда сложени на чина и кои предмети трябва да се приберат. Квесторът се представя и казва правилата. Почивките се следят, като се обръща внимание на времетраенето на първи и втори модул. Използват се всички реквизити като на редовния изпит. Често ни се случва ученици да кажат „Ама то беше като на изпит“.

 

Чувстват ли се децата по-спокойни след пробните изпити? Стресът в 7. клас намалява ли?

Стресът в 7. клас определено се отразява на справянето с изпитите. Не един и два за съжаление са случаите, в които има провал редовния изпит, дори от добре подготвени деца, точно поради напрежение от неизвестното. Те не знаят какво ще им се случи, пренавиват се, усещат натиск и в следствие на това се получава бърн аут и провал на изпитите. А за съжаление за изпитите след седмо клас няма поправка.

Затова децата се чувстват много по-спокойни след пробните изпити. Ние обичаме обратната връзка и ги питаме как се чувстват. Обикновено получаваме отговори от типа на „То не било толкова страшно“. Просто виждаш как напрежението някак си спада.

тели, как да помогна на детето в седми клас, как да помогна на седмокласника, родители на семокласници, НВО, изпити след седми клас, кандидатстване след 7 клас, пробни изпити след 7 клас

В заключение, синтезирай основните начини да помогнем на детето да се чувства по-спокойно и по-уверено за изпитите в 7. клас.

1. Не наказвайте детето, ако има неуспехи. Провалите също са част от процеса на учене. Вместо да стресирате детето с наказания, опитайте се заедно да откриете причините за неговите неуспехи.

2. Комуникирайте редовно с детето и го питайте как върви учебният процес и как се чувства то. Това ще помогне на детето да чувства подкрепа.

3. Изслушвайте какво има да ви каже детето, без да го съдите и прекъсвате. Така ще разберете не само как се чувства то, но и дали сте на прав път в неговата подготовка за изпитите след седми клас.

4. Не използвайте 7. клас като заплаха, дори и на шега. Това ще накара детето да се страхува от подготовката за изпитите и може да го накара да се чувства демотивирано и притеснено.

5. Започнете подготовката за изпитите след седми клас максимално рано. Ако не сте записали детето си на курсове още в 6. клас, запишете го на курсове за 7. клас още в началото на учебната година, така процесът на подготовка ще бъде плавен, а детето ще има време да усвои материала постепенно, което ще намали напрежението.

6. Запишете детето си за пробни изпити. По този начин то ще свикне с формата на изпита и обстановката и ще знае какво да очаква, което ще му помогне да се чувства по-уверено и спокойно на същинските изпити.

7. Каквото и да стане, подхождайте със спокойствие и търпение.

 

Хайде да кажем в заключение нещо на децата и родителите. Мисля, че и децата, и родителите имат нужда от подкрепа за предстоящата учебна година.

Спокойствие, търпение, каквото било-било, каквото ще стане, ще стане. С разум и с добри чувства приемайте резултатите. Скъпи родители, не забравяйте, че детето също има мнение и трябва да се вслушате в това мнение и не само да го чуете, но и да се замислите върху това. Децата всъщност са нашите учители.

Скъпи родите и ученици, всичко ще бъде наред.

А ако имате още въпроси за 7. клас, каним ви на безплатни тестове за определяне на входно ниво за ученици в седми клас, на което освен тестове за децата, ще отговорим и на всички Ваши въпроси, свързани със 7. клас.

 

стресът в 7. клас, сдружение "Знам и мога", 7 клас, седми клас, съвето за 7 клас, съвети за 7. клас, съвето за седмокласници, съвети за седми клас, съвети за родители на седмокласници, проблеми в седми клас, курсове за седми клас, курсове за 7. клас, седмокласници, БЕЛ и математика за 7 клас, национално външно оценяване, изпити след седми клас, изпити след 7. клас, съвети за родители, как да помогна на детето в седми клас, как да помогна на седмокласника, родители на семокласници, НВО, изпити след седми клас, кандидатстване след 7 клас, пробни изпити след 7 клас, НВО след седми клас
стресът в 7. клас, сдружение “Знам и мога”, 7 клас, седми клас, съвето за 7 клас, съвети за 7. клас, съвето за седмокласници, съвети за седми клас, съвети за родители на седмокласници, проблеми в седми клас, курсове за седми клас, курсове за 7. клас, седмокласници, БЕЛ и математика за 7 клас, национално външно оценяване, изпити след седми клас, изпити след 7. клас, съвети за родители, как да помогна на детето в седми клас, как да помогна на седмокласника, родители на семокласници, НВО, изпити след седми клас, кандидатстване след 7 клас, пробни изпити след 7 клас, НВО след седми клас