преподавател в лятна занималня

Запознайте се с Ивана- преподавател в нашата лятна занималня в София през юни и юли 2022

Публикувано на Публикувано в Uncategorized

Представяме Ви Ивана- преподавател в напата лятна занималня в София. Ивана определя себе си като учител, авантюрист и изследовател, а ние бихме добавили, че е тя е един чудесен преподавател и човек. Вижте повече за Ивана и за ролята ѝ в занималнята.

Моля, представи се:

Казвам се Ивана Лазарова, на 25 години от град София. Учител, авантюрист, изследовател. Определям се като добър и верен приятел, обичам да прекарвам времето си навън, четейки книга или в компанията на добър приятел. Чувствителна натура, обичам да общувам, да чета, да пътувам, да се занимавам с изкуство и спорт. Нямам търпения нашата лятна занималня в София да започне!

 

лятна занималня в София, лятна занималня, занималня за лятото, занималя в софия 2022

Разкажи ни за опита си и работата с деца, който ще ти помогне в работата ти в нашата лятна занималня в София.

Преди две години завърших специалност “История и философия ” в Софийски университет „ Св. Климент Охридски”. Към момента работя като преподавател по история и философия. През изминалата учебна година преподавах и английски език на учениците от 1. и 2. клас. В момента се обучавам в магистърска степен по специалност “Психология на детското развитие”, както и в школа с професионално направление когнитивно-поведенческа терапия. С удоволствие и радост общувам с деца от различни възрасти. Освен това се занимавам и с активни социални дейности с деца с диабет.

Кой е любимият ти момент от работата (или общуването) ти с деца?

Вярвам, че общуването с децата е най-зареждащият момент в живота.
Искрените реакции, възклицания и нестандартни думи, които малчуганите използват винаги успяват да ме докоснат. Когато децата те харесат и знаят, че могат да ти се доверят истински, те се превръщат в най-топлите и мили същества. Опитвам се да ги насърчавам да говорят открито за начина, по който се чувстват и да не се страхуват да изразяват емоциите си. Вярвам, че всяко дете трябва да бъде изслушвано и уважавано като личност. Разбирам също, че децата се влияят от личния пример на възрастния и затова често пъти се старая да им разказвам за моите лични предизвикателства и малки победи в ежедневието.

А кой е най-трудният ти момент от работата или общуването с децата?

В старанието си да удовлетворя потребностите на всички деца в клас, не винаги успявам да обърна лично внимание на всяко едно от тях. В случаите, в които възникне конфликтна ситуация, се опитвам да бъда обективна и внимателна към всяка от страните, за да се разреши проблемът без излишно напрежение.

 

Кои са най-големите предизвикателства, с които се срещат днешните деца?

Едно от сериозните предизвикателства е липсата на внимание и комуникация от страна на възрастните. Крайно време е да се проумее, че с изразите “Още си много малък, за да разбереш” или “Спри да плачеш” не помагаме на децата, а напротив – отдалечаваме ги от себе си още повече. За всяко дете трудностите, пред които се изправя ежедневно са големи и не е редно да ги пренебрегваме, а да се опитаме да ги разберем. Често пъти детето изпада в стрес от дребни на пръв поглед неща – например, че си е изтървало сладоледа, или че сме му взели играчката. Важно е винаги да намерим път към детето и да създадем пространство, в което то спокойно да изрази това, което го тормози, без натиск, но с грижа и любов от наша страна. Когато децата изпитват трудности, е наша отговорност да предложим решение, спокойствие и утеха, за да покажем, че винаги има изход и не трябва да се драматизират житейските кризи. Важно е да наблюдаваме как децата общуват помежду си и навреме да правим изводи и когато е необходимо, да даваме насоки.

 

А кои са най-големите предизвикателства за техните родители и учители?

Липсата на време и хармония за пълноценно общуване според мен е кризата на съвремието.
Родителите са натоварени с ежедневни грижи и често пъти нервната им система е на прага на избухването, а това вече крие риск от неправилно общуване с децата.
Учителите също са подложени на много изпитания като възрастни хора и отговорни пред куп изисквания и не винаги успяват да бъдат добрия пример за децата като личности.

 

Какво за теб означава терминът “емоционално здраве” и защо е важно да подхранваме емоционалното здраве на децата?

“Емоционалното здраве” е изключително важно за развитието на личността. В него се отразяват всички натрупани емоции от житейския опит и от тяхната конфигурация и степенуване зависи и поведението на човека.
Спокойствието, хармонията и добрия тон спрямо всяко дете стоят в основата на неговия личен стимул за развитие. Децата са като пластичен материал, с който трябва да се извайва изкуство, а не грозни форми. Те са много чувствителни и лесно раними, затова възрастните, които общуват с тях са отговорни в каква посока ще поведат емоциите им – дали от невинната реакция ще се роди агресия, или дипломация.

 

Защо реши да се включиш в нашата лятна занималня в София?

Вярвам, че имам на какво да науча и на свой ред какво да уча от децата.  Откровеността в чистия им свят ме мотивира изключително.  Макар едва на 25 години имам своите лични победи и вярвам, че мога да мотивирам да се развиват хармонично и да не се отказват от мечтите си.  От 9 годишна възраст живея с диабет, но това ме мотивира да бъда борбена и упорита много повече от моите връстници. На 22 години извървях сама 900 км. по пътя Камино де Сантяго – от Франция до най-вдадената в морето точка в Испания – Финистера. През юни 2021 преодолях маратона “Витоша 100”, изминавайки 100-те километра за 20 часа без прекъсване, защитих отлично дипломата си в университета, започнах да шофирам въпреки всички свои страхове. Знам, че мога да увличам и да мотивирам и искам да бъда полезна.

 

Какво е най-добре децата да правят през лятото- да учат или да се веселят и защо?

Определено най-доброто за децата е комбинация от приятно и полезно! Безспорно лятото е време за игри, наслада, забавления, но ученето далеч не означава само седене на чина и занимания в учебната тетрадка. Ето защо лятната занималня е един прекрасен начин детето да се забавлява докато научава нови, интересни факти за града, в който живее, за планината, която е съвсем наблизо, за отношенията между хората, за ценностите, които ни обогатяват. Чрез игри, които усъвършенстват уменията на децата и дават свобода на въображението им, лятната ваканция ще бъде изпълнена със смях и знания по лесен и приятен начин.
Весели деца – спокойни родители! Именно към това ще се стремим в нашата лятна занималня в София през юни и юли 2022.

 

С какво нашата лятна занималня в София ще помогне на децата?

С различното от тяхното стресово ежедневие. С възможността да опознаят града си по забавен и любопитен начин, като докато се забавляват, научават и много нови любопитни факти за местата от своето родно място.
С редовни посещения в красива Витоша, с досег до природата и живота на животинки и растения. С време за четене по увлекателен и забавен начин, като не само ще четат, но ще могат и да представят прочетеното пред своите приятели, като по този начин упражняват и своите умения да разказват и споделят наученето.

 курсове за деца в центъра на софия, лятна занималня, лятна занималня в София, лятна занималня 2022

А с какво нашата лятна занималня в София ще помогне на техните родители?

Програмата ще облекчи родителите от мисълта на кого да поверят детето в натовареното ежедневие, когато то вече не е на училище. Те ще бъдат спокойни, че детето им е щастливо, докато се забавлява и трупа знания и умения по нов, любопитен и интересен начин.

Съвременните родители се стараят да намират разнообразие в ежедневието на децата си и ще се убедят, че лятната занималня е точното място, на което децата ще бъдат спокойни, щастливи и уверени, а ежедневието им е изпълнено с различни и вълнуващи занимания!

 

Какво би искала да кажеш на съвременните родители? Какво е твоето послание към тях?

Да бъдат приятели с децата си и да говорят с тях откровено за всичко.
И към родителите, и към учителите, като в това число включвам и към себе си, отправям следното послание: „Не се изживявайте като герои, не отдалечавайте децата от себе си!”
Ако не се справяте с нещо или Ви е мъчно за нещо, споделете на детето си, поговорете с него, не го правете жертва на яда си.
Подхранвайте радостта на децата и тяхната фантазия в игрите! Уважавайте тяхното лично пространство!

 

А какво би искала да кажеш на съвременните деца? Какво е твоето послание към тях?

Мили деца, продължавайте да се радвате на света по вашия уникален и неповторим начин! Продължавайте да откривате, да се изумявате , да се възхищавате и да ни учите и утешавате, когато имаме нужда!
Вие усещате и невидимото и затова истински помагате да се справим със стреса! Казвайте ни винаги, когато според Вас грешим! Благодаря ВИ, че Ви има!

 

Имате още въпроси? Свържете се с нас!

Адрес: бул. “Прага” 8 (до пл. “Петте Кьошета”)

Facebook: Know and Can

Телeфони: +359 88 66 96 312; +359 2 943 40 55; +359 888 50 30 25;

Имейл: znamimoga@gmail.com

 

лятна занималня