Gray Lines Interior Designer Business Card

Запознайте се с екипа ни- представяме Ви Ани Димитрова!

Публикувано на Публикувано в Uncategorized, Work

Ани визитка

Представяме Ви Ани Димитрова, Експерт проекти в Сдружение „Знам и Мога“. Ани има бакалавърска степен по Международна икономика и политика от Университет Уест, Швеция и магистърска степен Европеистика в Гьотеборгския университет, Швеция. Ани е работила в Почетното Консулство на Република Кения в България, както и в Европейския институт за равенство между половете във Вилнюс, Литва. Освен че е много старателна в своята работа, Ани е винаги усмихната и много любезна с всички. Ани работи в „Знам и Мога“ от 2020 година. Вижте какво ни разказа тя за себе си, за „Знам и Мога“, как се е отразила пандемията от COVID-19 върху работата ѝ и още много други интересни неща.

 

Моля, представи се.

Здравейте, казвам се Ани и работя в Сдружение „Знам и Мога“ от м. януари 2020 г. Аз съм общителна и позитивна личност, която лесно общува в междукултурни среди.
Имам бакалавърска степен по международна икономика и политика от Университет Уест, Швеция. През 2018 г., завърших магистратура Европеистика в Гьотеборгския университет, Швеция с тема на дипломната работа жените в дипломацията. По време на следването си в Швеция направих няколко стажа в Почетното Консулство на Република Кения в България, а през 2019 г., работих в Европейския институт за равенство между половете във Вилнюс, Литва където участвах в събирането и поддържането на статистическа база данни за равенството между жените и мъжете в Европа.

 

Какви са функциите ти в Сдружение „Знам и Мога“? Разкажи ни за работата си и дейностите, които изпълняваш.

Координирам и участвам в разработването на европейски и национални проекти в сферата на образованието по програма Еразъм+. Работя с партньори от различни държави и сектори по управлението и изпълнението на проекти като създаване на интелектуални продукти, провеждане на международни и национални обучения за младежи, възрастни, обучители и други целеви групи. Също така, съм координатор на доброволчески проект за младежи по програма „Европейски корпус за солидарност“, участвам в селекцията на доброволците и съдействам за изпълнението на техните мисии в България.

 

Защо избра тази професия?

След придобития опит в европейска институция и работа по обществени поръчки, не исках да изпълнявам само контролна роля в изпълнението на проекти, а да участвам активно по създаването и управлението на проекти и така избрах да работя в Сдружение „Знам и Мога“.

 

Кои, според теб, са най-големите предизвикателства и трудности в тази професия?

Едно от най-големите предизвикателства е утвърждаването на ползата от проекти и включването на участници от различни целеви групи в национални и европейски проекти. Според мен, все още има хора, които не са запознати с предимствата и ползата от работата по европейски програми и проекти. Не бих казала, че има много трудности- с общи усилия всичко се преодолява.

 

82451733_10216039998172294_1836733323796283392_n
Според теб, как европейските проекти и програми помагат на обществото?

Европейските проекти и програми определено подпомагат за развитието на дадено общество. Те развиват потенциалните умения и възможности на хората в различни сфери, както и подобряват качеството на живот. Допринасят за изграждането на хора в групи с една обединена цел по дадената програма или проект.

 

Какво е мнението ти за формалното и неформалното образование? Според теб кой тип образование (или комбинация от двете) е по-ефективно?

Според мен и двете форми допринасят за по-ефективно образование, усвояване на знания и постигане на жизненоважни качества и умения. Един пример е проектно-базираното обучение, метод на преподаване, в който участниците проучват и отговарят на автентичен въпрос, проблем или предизвикателство, които са свързани с реалния живот. Това включва критично мислене, сътрудничество и самостоятелно управление и се фокусира върху учебните цели и съдържание утвърдени от държавните образователни институции.

Как, според теб, може да се помага на талантливите хора да развият своя потенциал? Какво предлага „Знам и Мога“ в тази връзка?

Личната мотивация, развиването на личностни и професионални умения са едни от най-важните фактори, които допринасят за развитието на таланти. „Знам и Мога“ предлага обучителни програми и материали, насочени към личностно опознаване на собствените умения и качества, както и тяхното реализиране.

 

Как, според теб, може да се помогне на хора, които срещат затруднения в образователен, професионален или социален аспект, да се почувстват комфортно в обществото? Какво предлага „Знам и Мога“ в тази връзка?

Индивидуалният подход е ключов към опознаването на личните истории, като същевременно разкрива потенциал, интерес към образование и професионално развитие. Именно насърчаването и стимулирането към желаните занимания и подкрепа допринасят за пълноценното включване в обществото. Също е важен човешкият подход – това са уважение, внимание и грижа, всеки човек има нужда от тях. Екипът на „Знам и Мога“ притежава тези качества, които комбинирани с иновативни методи на обучение, значително допринасят за самоувереността на хората, изправени пред трудности.

 

Във връзка с пандемията на COVID-19, по какъв начин се промени работата ти? Как се отрази пандемията на работата по проекти като цяло?

Всяка трудност и препятствия ни карат да се приспособяваме по-бързо и добре към заобикалящата ни среда. През по-голямата част от изминалата 2020 година., работих от вкъщи, мисля, че съм доста по-продуктивна, но разбира се липсват ми физическите срещи и разнообразните дни в офиса. Хубавото е, че по-голямата част от работата мога да извършвам от разстояние, но за съжаление доста от плануваните обучения не могат да се изпълнят ползотворно във виртуална среда- надявам се тази година да се осъществят.

 

Какво е за теб „Знам и Мога“?

Ежедневно учене, трансфер на умения и знания.

 

Коя част от тази професия ти носи най-голямо удоволствие?

Работата с партньори от целият свят, междукултурните обмени, които силно ми влияят и ме обучават на различно поведение, с цел добри културни взаимоотношения между различните нации.

 

102967214_304955873865074_3026305238650306063_n

Над какви проекти най-много обичаш да работиш и защо?

Обичам да работя над разнообразни проекти, които предоставят иновативни методи на обучение, стандарти, развиване на потенциал, умения и таланти в различни възрастови категории.

 

Разкажи ни случка от работата си, която те кара да се усмихваш.

От посрещането на доброволците в България до изпълнението на службите им има множество случки, които след време ме карат да се усмихвам. Също така, всички срещи с колегите са изпълнени с много поводи за смях и усмивки.