Untitled

Как да изберем подходяща занималня?

Публикувано на Публикувано в Uncategorized
Занималня след училище – каква да изберете?

За всички родители настъпването на учебната година е както радостно събитие, защото е още една крачка към придобиването и  усъвършенстването на знанията и уменията на децата им, така и подготовка, изпълнена с много стрес.

Един от основните проблеми пред всеки родител е липсата на време, което да отдели за да помогне на детето си в самоподготовката му за училище. Особено в началните класове, когато децата все още изграждат своят ритъм на работа, учебните си навици, способности за разпределяне на времето, усилията и концентрацията, присъствието на възрастен, който да ги наблюдава и да им помага е от изключителна важност. Нека обаче сме откровени – колко работещи родители могат да отделят половината ден за това?

Обичайното решение в тази ситуация е детето да бъде записано на занималня. Такива се предлагат към всяко училище, но както и за детските градини, има определени критерии за прием.  Поради тази причина, не всички деца могат да посещават държавна безплатна занималня и част от родителите се принуждават да търсят частна такава.

Това може да бъде много полезно решение и за детето, и за родителите, стига да е направен правилен избор.

Какво трябва да очаквате и какво да търсите?

Изберете занималня, близка до училището на детето

Ако то е по – голямо, ще може да ходи само до там, без да се налага да го придружавате. Разходете се с него, за да му покажете района , за да сте спокойни, че няма вероятност да се изгуби.

Ако занималнята предлага услугата да посреща децата от училище, това е огромно преимущество, защото ще знаете локацията на детето по всяко време, а и близостта до училище предполага по – кратко време за пътуване и съответно повече време за учене и почивка.

Изберете занималня, която напомня домашна среда

Децата прекарват в училище средно по 4 – 5 астрономически часа. За тях това е работното им място и ако могат да се почувстват „извън работа“ в останалата част от деня, това би било психически разтоварващо. Обстановка, която напомня на домашна среда и е в съответствие с хигиенните норми, ще отпусне детето и вероятно ще го мотивира допълнително.

Изберете занималня, която подсигурява хранене

Когато децата не са под контрола на възрастен, те се изкушават да се хранят изключително нездравословно. Това много бързо се отразява и на здравето, и на настроението им.  Ако детето ви посещава частна занималня и не се храни в ученически стол, уверете се, че то ще има поне едно хранене с топла, готвена храна.

Изберете занималня, в която групите са малки и близки по възраст

Това е от особена важност за усвояването на материала и ако детето изпитва затруднения с нещо, предоставя времевата възможност да му бъде обърнато персонално внимание. Масовите групи обикновено са с различно темпо на усвояване и възможности, но когато са малки, това може да бъде компенсирано.

Изберете занималня, където обстановката е малко по – неформална

Преподавателите трябва да бъдат приятели на Вашето дете, изграждайки доверие и увереност в тях.  Начините, по които това може да бъде постигнато, са много, важно е обаче да се установят правила, граници и уважение между учителя и детето, без това задължително да наподобява дисциплината и обстановката в училище.

Какви са преките ползи за детето?

Социализация – доказано е, че дори деца, които изпитват затруднения в общуването, успяват да ги преодолеят в неформална учебна среда. Посещаването на център, които осигурява гореспоменатите условия, ще помогне на детето Ви да развие своите комуникационни умения и да намери приятели по интереси.

Самостоятелност –плавното отделяне от родителите в ранна възраст и носенето на отговорност от децата за собствените им ангажименти, може да ги направи по – оправни и независими занапред.

Развиване на креативност и творчески умения – не задължително свързани с изкуства. Когато децата взаимно си влияят, въображението им започва да работи по – интензивно, мислят извън обичайните рамки и намират нови алтернативи за всичко.

Повишаване на личната мотивация – работата в група може да амбицира много силно детето Ви  по отношение на това да постига резултати за определено време, да бъде прилежно и старателно по отношение на работата си. Това в повечето случаи влияе и дава по – добри резултати от повелителния тон и наказанията.

Ще се радваме да бъдем Вашия първи и правилен избор!

Желаем Ви успех!

 

Отговори

Your email address will not be published. Required fields are marked *